Se vad andra har gjort!

Här har vi samlat några exempel på hur giggare i olika delar av världen lyckats organisera sig och blivit riktigt framgångsrika.

Har du några mer positiva exempel? Kontakta oss gärna och ge oss ett tips!

up and go

Up and Go

Up and Go är en kooperativ frilansplattform för hushållsnära tjänster baserad i Brooklyn, NYC. Ungefär 50% av alla jobb i USA finns i servicesektorn, jobb som ofta präglas av låga löner och stor osäkerhet. Många utförare är invandrare. För utvecklingen har man tagit hjälp av designbyrån Colab och externa finansiärer. Plattformen hanterar tusentals anställda, varav ett 30-tal aktiva i medlemskommittén. Mjukvaran kan licensieras via Creative Commons. Jämfört med branschsnittet erbjuder Up and Go 25-50% mer lön och större trygghet i jobbet, utöver en kvalificerad utbildning i digitalt företagande för utförare.

Läs mer

Coop Cycle

Coop Cycle är en bokningsplattform och “share tribe” för cykelbud baserad i Frankrike. Plattformen är byggd på öppen källkod och hanterar alla bokningar digitalt för grupper av cykelbud som har lokal anknytning och samarbetar med restauranger för matleveranser. Plattformen erbjuds kostnadsfritt till budkooperativ som vill driva en verksamhet på demokratiska principer. Nära samarbete mellan utvecklare, jurister och kommunikatörer som alla jobbar som volontärer är en anledning till framgång. I Sverige finns Alternativa kuriren i Malmö som använder Coop Cycles plattform.

Läs mer

stocksy

Stocksy

Stocksy är en kooperativ bildbyrå för kreativ fotokonst baserad i Victoria, Kanada. Det är en relativt stor organisation med ett 40-tal medarbetare och 1000+ medlemmar som i huvudsak är frilansande fotografer. Medlemmarna har skapat ett community där fotografer och bildkonstnärer hjälper varandra. Medlemskapet präglas av stor transparens och inflytande.

Läs mer

collective tools

Collective Tools

Collective Tools är en programvarusvit som erbjuds på kooperativa principer och som utvecklats av Digidem Labs i Göteborg. Användare och medlemmar finns i Europa och i USA. Plattformen innehåller bl a molntjänster, team chat och lösningar för videomöten.

Läs mer